Nördkulturen

Alla inlägg under maj 2013

Av David - 18 maj 2013 14:32

 


Jag har grundregelboken och världsboken så det enda grundläggande jag saknar (saknade) var monster boken. En bok som beskriver alla monster och varelser i Pathfinder världen. Det finns dock 2 sådana här böcker till, Bestiary 2 och Bestiary 3 men den första boken (bilden ovanför) räcker gott och väl till att börja spela spelet. Boken är 327 sidor tjock och 289 av dessa sidor beskriver monster av alla dess slag.


     

Tre exempel av monster och varelser som kan hittas i boken

 

I boken medföljer också regler på hur man skapar sina egna monster. Det är detaljerade regler som tar dig genom hela processen steg för steg. Jag har inte provat på det än. Monstren som medföljer i boken räcker gott och väl ett tag framöver för alla de äventyr vi ska spela igenom. Bestiary finns att köpa i alla bra spelbutiker. Jag beställde min från Bokus men den finns också att köpa på Science Fiction bokhandeln och självklart går den att beställa på antingen Sci-fi bokhandelns hemsida eller på Bokus.






Av David - 17 maj 2013 18:09

 


Handling

Elektra är en livsfarlig lönnmördare som dödar utsatta mål för ett pris. På hennes nya uppdrag placeras hon på en idyllisk skärgråds ö där hon bor ett tag i väntan på att hennes uppdragsgivare ska ge henne det nya målets identitet. På ön träffar hon en man och hans dotter som hon börjar bygga upp en relation med. Senare får hon reda på att både mannen och hans dotter är hennes nästa mål. När hon vägrar att döda dom ger sig hennes uppdragsgivare efter både Elektra och de tilltänkta offren på egen hand.


 


Min åsikt

Liksom Daredevil en underskattad rulle i mina ögon. Som alltid när det gäller kvinnliga superhjältar trodde jag att man skulle få se mycket närbilder och inzoomning på Elektras kropp men till filmens cred gjorde dom det bara vid ett eller två tillfällen. Dom lyckades hålla fokuseringen på karaktären och storyn och inte mestadels på hennes sexuella yttre. Storyn är rätt ordinär men den håller ändå måttet . Detta är en film som man kan titta igenom utan en tråkig stund men den fastnar inte hos en, det finns inget storslaget i filmen som sätter sig. Karaktären Elektra har en intressant och bra uttänkt bakgrundshistoria och hade dom inte gjort en, som sagt, så ordinär story utan istället utnyttjat karaktärens Elektras fulla potential till en bra historia så hade dom nog kunnat åstadkomma något mer än en medioker film som inte blir mer än en fotnot i bakhuvudet.


Betyg  (Bra)

Kan köpas här: CDON på DVD

Av David - 16 maj 2013 19:18

 


Handling

Som liten råkade Matt Murdoch ut för en olycka som resulterade i att han blev blind. Det radioaktiva avfallet som skvätte i hans ansikte och förblindade honom förstärkte även hans övriga sinnen. Som vuxen har han blivit advokat men om natten bekämpar han brottslighet på ett helt annat sätt, som den maskerade hämnaren Daredevil.

Han träffar och blir kär i den förtjusande kvinnan Elektra. Samtidigt planerar Kingpin, en högt uppsatt kriminell maffia boss, att ta död på Elektras far som en gång jobbade för Kingpin. Han anlitar Bullseye för att döda hennes far och även Elektra och Daredevil hamnar i korselden.


 


Min åsikt

Jag tycker denna filmen är underskattad. Den är långt ifrån den bästa superhjälte filmen men den är inte dålig. Visst känns vissa saker utvattnade som olyckan med radioaktivt avfall vilket gör Matt Murdoch till en maskerad hämnare, det har vi sett och hört många gånger tidigare. Handlingen i filmen är simpel och känns inte nyskapande den heller men än en gång, det gör inte filmen dålig bara för det. Det är snygga miljöer, häftiga action scener och bra skådespelare och det är det som räddar den från undergång. Visst, det räcker inte för att göra denna till en av de stora och mer minnesvärda filmerna men det gör den till en helt ok söndags underhållning.


Betyg  (Godkänd)

Kan köpas här: CDON på dvd directors cut (1 disc) eller directors cut (2 disc) eller som Blu-ray (Directors cut)


Av David - 14 maj 2013 18:22

 


Jag ska ge mig på och recensera superhjälte filmer ett tag framöver. Tanken är väl att recensera alla jag kommer åt att se så jag sätter igång med Watchmen.


Handling

Någon försöker ta död på alla de gamla superhjältarna i den numera pensionerade supergruppen Watchmen. Rorschach är den enda från den gamla gruppen som fortfarande är aktiv och en dag hittar han en av sina gamla kollegor mördad. Snart går det upp för honom att alla hans forna kollegor är i fara och ju mer som grävs upp desto djupare går denna konspiration som snart visar att det inte bara är The Watchmen som är i fara, utan hela världen.


 


Min åsikt

Jag har aldrig läst serietidningarna så dessa hjältar var okända för mig fram tills att denna filmen kom ut. Det var nytt att få se pensionerade superhjältar, som hade lämnat den typen av liv bakom sig, och som hade vant sig vid det vanliga livet och hade ingen önskan att bli någon superhjälte igen. Filmen var inte så mycket baserad kring deras superkrafter eller hjälte status, istället fick man fick bevittna superhjältarnas mörka bakgator och gå ner dessa mörka gränder och möta bittra sanningar som uppdagades. I andra superhjälte filmer är det oftast svart på vitt, ond eller god med inga gråskalor men denna filmen har inget annat än gråskalor och det absolut bästa, det jag gillar med denna filmen är att i slutändan, går det inte rädda världen från kärnvapenkriget som hotar utan att behöva välja mellan, som man säger i det amerikanska uttrycket, lesser of two evils.


Betyg  (Mycket bra)

Kan köpas här: CDON på DVD  eller Blu-Ray

Av David - 9 maj 2013 13:24

 


Gloom är ett lite annorlunda kortspel. Alla spelare väljer varsin familj de vill spela och lägger familjekorten framför sig. I mitten av bordet ligger den stora draghögen. Det gäller att vara den första personen som tar död på sin egna familj och att göra dom så deprimerade som möjligt. Detta gör du genom de korten som finns att dra i mitten av bordet. Bilden nedanför visar ett typexempel om hur upplägget kan se ut.


 


Korten i Gloom är genomskinnliga för att kunna hålla reda på poängräkningen. När du drar ett kort från mittenhögen så kan det se ut som bilden nedanför visar (klicka på bilden för större storlek)


    


Längst upp på kortet står själva händelsen som inte har någon egentlig betydelse för spelet i sig, det är bara mer för inlevelsen. På detta kortet står det "Was startled by snakes" och i de två röda ringarna står siffrorna -10 -10. Du får då om du vill lägga detta kortet på en av dina familjemedlemmar. Det betyder då att han/hon blev skrämd av ormar och blev så skärrad av händelsen och mår så dåligt att han/hon får sammanlagt -20 poäng vilket är en bra grej i detta spelet.


 

På bilden här ovanför har spelaren placerat kortet "Was startled by snakes" ovanpå en av familjemedlemmarna. Det är därför korten är genomskinnliga så man kan se vilken familjemedlem som ligger under händelsekorten plus att man kan lätt hålla koll på hur mycket minus, respektive plus poäng personen har.


Ju mer minus poäng dina familjemedlemmar har desto bättre. Men dina motståndare kan förstöra för dig. Från draghögen i mitten kan man också dra händelser som gör en lycklig och dom korten ska du lägga på dina motståndare vilket ger dom plus poäng. Du får dock inte tillgodoräkna dig dina minus poäng du har på en familjemedlem såvida den inte är död. Det finns kort i draghögen som du kan lägga på dina familjemedlemmar som dödar dom och då är dom ute ur spelet. Det gäller alltså att göra det när dom har så mycket minus poäng på sig som möjligt så du får dom tillgodoräknade när vinstpoängen räknas ut i slutet.


 

Två av familjerna i Gloom 


Du kan självklart också döda dina motståndares familjemedlemmar men detta ska du passa på att göra när dom har så många plus poäng på sig som möjligt. När alla familjemedlemmar i en familj har dött så är spelet slut och man börjar räkna ihop alla sina poäng. Den med mest minus poäng vinner spelet.


Nördarna tycker till


 


Anders

Gloom är ett trevligt litet och snabbspelat kortspel (utom på slutet då man vill räkna på alla spelares poäng innan man spelar dödstöten (no pun intended!). Flavorun är härligt morbid och ger det en extra krydda. Vi spelade med tillägget Happy homes som tilldelar varje familj en sjätte medlem, nämligen famliljens hus som man kan spela särkskilda modifikationskort på. Spelet rekommenderas starkt som ett spel att spelas emellan de mer avancerade brädspelen.

 

Betyg:   (Mycket bra)


David
Regelboken säger att den person som har haft värst dag börjar spelet. Låt det sätta tonen för hur stämningsfullt och makabert detta spel är på sitt egna charmiga sätt. Gloom bjuder på en helt ny spelupplevelse. Det är inte den där standard varianten bli bäst och starkast, slå ut dina motståndare, få mest poäng och vinn, utan raka motsatsen istället. Den unika designen på korten är väldigt estetiskt tilltalande likaväl som det fyller sin roll i spelet. Det är inga svåra regler så en spelrunda flyter på rätt snabbt men det är en del taktiskt tänkande inblandat, du vill som sagt inte ta död på dina familjemedlemmar för tidigt, du vill helst göra dom riktigt, riktigt deprimerade först. För att summera mitt omdöme: Ett unikt kortspel där de absolut värsta händelserna du kan tänka dig, är det absolut bästa som kan hända dig.


Betyg: + (Bra)


Martin

??????


Av David - 4 maj 2013 13:08

 


En kvinna från North Carolina kan skatta sig lycklig. Hon hittade ett av de mest sällsynta NES spelen i ett nästan perfekt skick för det blygsamma priset på 7.99 $ vilket motsvarar 52 svenska kronor. En säljare i Charlotte hade erbjudit sig att hjälpa henne att sälja spelet för en provision men hon beslutade sig för att sälja det på egen hand på ebay.

Jag kollade upp spelet på ebay och hittade ett exemplar till salu för 75 000 dollar. I svenska kronor blir det ungefär 488 000 kr. Men då var det inte PAL versionen utan den ordinarie NTSC utgåvan av spelet. Vill man köpa PAL utgåvan går man ner rätt mycket i prisklass men ändå väldigt dyrt för gemene människa att ha råd med. Då kostar den "bara" 25 000 dollar respektive 162 428 svenska kronor.

Av David - 1 maj 2013 12:00

 

1:a Maj special

 

1:a Maj 1776 grundar Adam Weishaupt det hemliga sällskapet Illuminati. Ett sällskap som idag anses ligga bakom många konspirationer om världsherravälde.

 

Första Maj har firats sen 1890. Den firas bland annat som en påminnelse om Haymarketmassakern som inträffade den 4:e Maj i Cichago 1886 när arbetare strejkade för en 8 timmars arbetsdag. Tumult uppstod när någon kastade en bomb som detonerade på en sidogata. Det blev då kaos i demonstrationen vilket ledde till att sju poliser dödades och minst fyra arbetare. Exakt antal arbetare vet man inte eftersom många dog efteråt av skador de fått under demonstrationen. I all den panik som uppstod efter bomben som exploderade sägs det att poliser sköts av andra poliser men ingen säker källa på det har bekräftats än.

 

Firandet på första Maj var från början en hednisk högtid som hette Beltane, vilket översätts grovt till "Dag av eld" och var menad att markera början av sommaren och fertilitet.

 

Första Maj firandet firas mest i Europa och har ännu inte fått det rätta erkännandet i länder som USA och Kanada. Istället firar dom labor day i månaden September för att president Grover Cleveland inte ville att den amerikanska arbetarrörelsen skulle hedra Haymarketmassakern.

Av David - 1 maj 2013 09:04

Ut bland träden störtade ett vansinnigt vildsvin mot de två äventyrarna. Rimkor försökte förbereda en besvärjelse men vildsvinet högg med sina kraftiga betar mot honom att han fick avbryta koncentrationen. Bragdor som redan hade sitt vapen framme svingade det av all sin kraft mot vildsvinet. Han träffade den rakt på sidan av kroppen och man såg att djuret blev lite tilltyglat men den var inte redo att ge upp riktigt än.


 


Vildsvinet vände om och var redo att anfalla på nytt och denna gången hade han siktet inställt på Bragdor. Med ett grymtande och ett jätteskutt hoppade han mot Bragdor med avsikt att döda men dvärgen visade sig vara smidigare än väntat och undvek attacken och vildsvinet flög bara förbi honom utan att tillbringa någon skada. Snabbt som ögat när vildsvinet stod med ryggen mot Bragdor tog han sin hammare, höjde den och sänkte den med enorm kraft på vildsvinets nackparti. Det tog inte många sekunder innan vildsvinet föll ihop dött från den krossade nacken.

"Vi har en halvtimme kvar innan mörket faller" sa Bragdor och satte sig på knä bredvid det döda vildsvinet. Han var inte villig att lämna det döda djuret där det låg och låta allt det fina köttet gå till spillo. Han plockade fram en liten fickkniv och började sprätta upp vildsvinet för att tömma den på inälvor och göra kroppen lite lättare att bära med sig.

"Kan du vara snäll att bära mitt vapen resten av vägen till utposten så tar jag hand om vildsvinet. Det ligger på andra sidan kullen där borta" sade Bragdor och pekade på en liten snöklädd kulle som skymtades bland de glest bevuxna träden en kilometer bort. Rimkor tog hans vapen och Bragdor lyfte upp det lilla vildsvinet på axlarna och använde all sin kraft till att bära det. Hade det varit ett fullvuxet vildsvin hade de inte haft något val, då hade de varit tvugna att lämna kvar det.


Precis när natten var på väg att bryta igenom och lägga sig som ett täcke över den kalla skogen kom de fram till den stora utposten. Rimkor förstod inte hur en utpost så stor som denna hade kunnat hålla sig gömd, han såg den inte bara en kilometer bort, men sen kom han på att snön och alla träd som växer runt den håller den väl kamouflerad. Fyra vakter kom framspringandes till Bragdor, alla beväpnade med spjut.

"Du kom i grevens tid" sade en av vakterna. "Vi höll på att stänga portarna för natten, vi trodde du hade fallit offer för något odjur eller trollen" fortsatte han. De andra tre vakterna tog hand om alla fångster Rimkor och Bragdor hade fångat och med jubelrop och dansande steg begav de sig in i utposten. Bragdor och Rimkor stod kvar en kort stund och tittade på utposten en stund innan de själva begav sig in i den inbjudande värmen från den dödande kylan utifrån.


 


Väl inne i utposten stängde de grönklädda dvärgvakterna porten för natten, barrikerade ytterporten med stora stockar så att inga oinbjudna gäster kunde bryta sig in från den mörka natten där ute. Allt småvilt och framförallt vildsvinet de hade fångat hade redan börjat tillredas. Allt kom till användning, pälsarna, betarna på vildsvinet, till och med inälvorna på smådjuren som de senare kunde använda som bete till att fånga större djur. En dvärgkvinna som verkade basa lite över stället vinkade till sig Bragdor. Han gick fram till henne och några viskande ord utbyttes. Efter en kort stund tystnade hon och tittade på Rimkor. Hon gick fram till honom och med ett varmt leende sade hon "Du är välkommen hit Gnome vän. Bragdor säger att han aldrig skulle ha klarat att fånga så mycket mat utan din hjälp. Vårat hem är ditt hem".

"Jag tackar ödmjukast min dam" svarade Rimkor med den mest respektfulla röst han kunde frambringa.


 


"Sätt er vid ett bord så ska vi njuta av maten ni har fångat så fort den är färdig" svarade hon med samma varma leende och pekade på ett bord där Bragdor och Rimkor kunde sätta sig. Utmattade satte sig de bägge ner. De sade inte mycket till varandra, de var lika hungriga som de var utmattade av dagens händelser. Runt omkring dom skrattade dvärgar högljutt och öl hade redan börjat tappats upp från stora fat. En av vakterna som hade mött de bägge äventyrarna på utsidan av utposten kom fram med varsin sejdel fylld med öl till dom. Ingen av dom var särskilt sugna på öl just då, de var mer inställda på amten som skulle komma men de tackade och tog emot av ren vänlighet.

Någon timme gick och smådjuren de hade fångat började bli klara, vildsvinet skulle ta lite längre tid. En tallrik med grönsaker, potatis och kött från både ekorre, hare och fågel ställdes fram till Bragdor och Rimkor och de bägge åt med god aptit. Ölen slank ner lite lättare nu också med lite mat i sig. Efter några timmars ätande, drickande och umgänge med de övriga dvärgarna gick de bägge två och lade sig och det tog inte många sekunder innan de båda hade fallit in i en djup sömn.


 

  

Fortsättning följer.....



Presentation

Kategorier

Läser just nu

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skapa flashcards