Nördkulturen

Alla inlägg under april 2013

Av David - 12 april 2013 16:53

 


Allmänt

Skriven av Brian Michael Bendis. Han är en av de största, tillsammans med Jim Starlin, inom mainstream scenen för serietidningar. Han är en av dom som ligger bakom skapandet av Marvels Ultimate universum och är den som författar serien Ultimate Spider-Man. Han är också en av författarna till den nya animerade serien om Ultimate Spider-Man som hade sitt premiär datum 1:a April 2012. Utöver serietidningar har han jobbat med film, TV program, TV-spel och lär ut skrivkonst på Portland State University.

Tecknaren heter Mark Bagley, född år 1957, och har jobbat för både Marvel och DC. Han hade kämpat för att komma in i serietidnings branschen ett bra tag och hade nästan  gett upp hoppet när Marvel kom ut med en tävling då tecknare skulle färdigställa en halvklar serie, En god vän till Bagley köpte tidningen till honom och av tusen deltagare slutade han på första plats.


Handling

Sex superskurkar, Norman Osborn, Sandman, The Vulture, Electro, Dr Otto Octavius och Kraven The Hunter har brutit sig ut från SHIELDS arrest och förenats av deras gemensamma hat för Peter Parker. De är drivna av hämnden och de har ett mål i sikte, att se Spider-Man död.


     


Min åsikt

Jag vill inte avslöja för mycket av handlingen men detta är en av de mer sorgliga historierna jag läst från Marvel. Jag har skrivit tidigare att jag alltid haft svårt för Spider-Man, att jag inte funnit den karaktären intressant men att ha läst alla dessa Ultimate Spider-Man har fått mig att ändra åsikt. Brian Michael Bendis har gjort ett bra jobb att lyfta denna karaktär och blanda ihop hans privatliv med hans superhjälte liv i en perfekt mix. I denna historia kämpar Spider-Man mer än för sitt alter ego som Spider-Man och någon agenda att rädda staden från någon form av onsdka. han kämpar som Peter Parker för den enda familj han har kvar i ett av de dödligaste striderna den unga mannen varit med om. För att citera farbror Ben och hans slutgiltiga ord till Peter Parker, "You did good kid"


Betyg  (Mycket bra)

Kan köpas här: Bokus

Av David - 10 april 2013 16:56

 


Igår såg jag klart på första säsongen av Homeland. Serien är riktigt bra men jag förväntade mig mer av den. Den var inte så oförutsägbar som jag först trodde. Den är inte förutsägbar under några omständigheter men jag tycker den saknar dom helt oväntade och tvära intrigvändningarna som man ser i serier som 24 och Game Of Thrones. Första säsongen gav mig i alla fall lust att vilja fortsätta och se andra säsongen vilket jag ska ge mig på att göra så fort jag tittat klart på andra säsongen av Nikitia. Jag har aldrig irriterat mig så mycket på en person som jag har gjort i Homeland. Jag har suttit och stört mig så in i h*****e på den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Carrie Mathison spelad av Claire Danes. I vissa tillfällen kan mitt förakt ändras och i vissa korta ögonblick kan jag tycka synd om  henne istället då hon hela tiden kämpar mot den diagnosen hon har (minns inte vad det va nu). Hennes karaktärs största problem är att hon vill göra helt rätt saker men hon gör dom på helt fel sätt så jag blir bara irriterad på henne istället.

Av David - 7 april 2013 10:14

Igår va vi i Göteborg på den årliga sci-fi mässan. Det fanns inte mycket nytt att titta på, det va praktiskt taget samma saker som i fjol. Vissa grejer var nya som ett stånd där dom sålde amerikanska serietidningar vilket var väldigt välkommet. Gästerna var också nya naturligtvis, det är nya gäster varje år. Lokalen var mycket större än i fjol vilket var väl behövligt då det var väldigt mycket folk. Vi fick stå i kö i 40 minuter innan vi ens kom in på mässan och det var mindre bra. Men vi stod och spelade lite Carcassonne på en smartphone i kön vilket tog död på tiden lite.

Jag saknar större spelutvecklingsbolag på denna mässan som Fantasy Flight eller Sony Entertainment. Det hade vart guld värt att ha dom där och visa upp nyheter och sälja dom till ett bra pris. Men dom kanske är för stora för denna mässan, jag vet inte. Ett av mina favoritstånd är den som säljer en massa t-shirts. Där finns det många nördiga t-shirtar att köpa och jag skulle lätt kunna lägga ut flera tusen kronor där om jag kände att jag hade råd, men så mycket har jag inte att lägga på t-shirtar på en och samma gång.


 

Mina köp på mässan

 

Det blev inte alls lika mycket som i fjol. Mycket berodde på också att det var så utplockat på Science Fiction Bokhandeln. Efter mässan gick vi nämligen till Sci-fi bokhandeln och jag hade som mål där att köpa lite tillägg till mitt nyköpta rollspel Pathfinder men det fanns knappt något att köpa där så det var en liten besvikelse. Men jag kom därifrån i slutändan med expansionen till kortspelet Blood Bowl i alla fall.


 

Denna t-shirten köpte jag i år. Det är detta köpet jag blev mest nöjd med. Ni som tittar på TV serien Big Bang Theory känner nog igen denna. Jag länkar till ett youtube klipp under denna texten där denna t-shirten gör sitt framträdande. Det gick tydligen inte att direktlänka till klippet från bloggen så ni får trycka er vidare till youtube för att se klippet. Jag hatar när användare på youtube gör så!


 

Mitt dyraste inköp blev ovanstående seriealbum. Hela 260 kr fick jag ge för denna men det är många sidor att läsa också, den är säkert över 400 sidor tjock. Vampi gjordes först som en liten nyskapelse av karaktären Vampirella, en framtidsversion av henne med manga stuk över sig. Karaktären blev såpass populär att hon fick ett eget liv. Jag vet inte hur många serier det släpptes eller om den fortfarande tillverkas men jag ville ge den en chans eftersom den är baserad på en av mina favoritkaraktärer, Vampirella.


 

Ultimate Daredevil & Elektra och Ultimate Elektra Devil´s Due är bland de första släppen inom Marvels ultimate universum enligt DENNA listan. Jag tog tillfället i akt och köpte bägge två när jag väl såg dom. Riktigt billiga var dom också, 119 respektive 109 kr styck.


 

Arena Grand Melee heter denna utgåva eller expansion eller vad man nu vill kalla den till World Of Warcraft TCG. Jag har öppnat den och kollat på korten men har inte läst igenom reglerna än. Jag har inte listat ut än vad detta är för något men det verkar vara lite annorlunda än det  vanliga WoW TCG.


 

Mitt enda köp från Science Fiction Bokhandeln blev denna expansion, Sudden Death, till kortspelet Blood Bowl Team Manager. Expansionen innehåller tre nya raser, undead, vampires och Dark Elves och lite nya regler och tokens.

Av David - 5 april 2013 19:49

 


För ett par veckor sedan köpte jag rollspelet Pathfinder. För er som är bekanta med rollspel sedan tidigare så är det väldigt mycket standard regler. Man känner igen väldigt mycket. Regelboken är på lite över 500 sidor men självklart behöver man inte läsa igenom precis allt för att kunna sätta igång att spela. Man kan hoppa över att läsa igenom alla feats (som jag gjorde), man behöver inte tex läsa om all utrustning som beskrivs eller ens om alla färdigheter. Bara dom som spelarna väljer att använda sig utav. De viktigaste kapitlen att ta sig igenom är strid och reglerna om hur man gör en rollperson. Men det är bara för oss gamla rävar som spelat denna typen av spel tidigare. För er som är nybörjare kan det va en bra idé att vara lite mer noga när ni tar er igenom boken.

I morgon bär det av till Sci-fi mässan i Göteborg och det kommer självklart bli en avstickare till Sci-fi bokhandeln där jag kommer inhandla nåt tillägg till spelet. Antingen första boken om bestiary eller världsboken, har inte riktigt bestämt mig än.

Av David - 4 april 2013 17:24

Joan Baez var en de stora folkmusiks artisterna under 60 talet, tillsammans med Bob Dylan, då denna musiken hade sin storhetstid. Hon var samhällskritisk och stod för medborgerliga rättigheter och var aktiv inom miljörörelsen.

The House Carpenter har tolkats av många artister men det är Joan Baez som gör den mest rättvisa. Låten är mer än bara en låt, det är en historia där poetisk rättvisa tar ut sin rätt i de två sista verserna. Man är tvungen att följa med i texten i en sådan här låt, gör man inte det går man miste om så mycket.

Låten tar sin början då en sjöman har kommit hem från sjöss och träffar på den unga kvinnan som låten handlar om och han ber om hennes hand. Men hon säger att hon redan är gift med sin "House Carpenter" och att dom har en liten bebis ihop. Men sjömannen lockar med guld och gröna skogar och snart lämnar den unga kvinnan sitt gamla liv bakom sig och följer med sin nyfunna sjöman ut till havs.

Texten till låten hittar ni HÄR


She picked up her poor wee babe 
And kisses gave him three 
Saying stay right here with the house carpenter 
And keep him good company


Väl ute till havs, efter några veckors seglande, börjar denna unga mö att gråta oavbrutet. Hon sitter vid relingen och stirrar ut mot det gigantiska havet. Hennes nyvunna man frågar om hon gråter för sin "house carpenter" men flickan säger att hon gråter för sitt lilla barn hon lämnade bakom sig.



O do you weep for your gold, he said 
Your houses, your land, or your store? 
Or do you weep for your house carpenter 
That you never shall see anymore 

 

I do not weep for my gold, she said 
My houses, my land or my store 
But I do weep for my poor wee babe 
That I never shall see anymore

 


Ytterligare tre veckor dröjer och en mäktig storm blåser upp. Kraftiga vindar suger tag i seglen, hårt regn piskar sjömännen i ansiktet och blixtar lyser upp natthimmelen. Skeppet spinner runt, fångad i en malström, två, tre varv innan det sjunker ner till havets botten. Hand i hand står det numera döda kärleksparet och blickar mot kullarna i horisonten....




"What hills, what hills are those, my love,
that rise so fair and high?"
"Those are the hills of heaven, my love,
but not for you and I."


"And what hills, what hills are those, my love,
those hills so dark and low?"
"Those are the hills of hell, my love,
where you and I must go."





Av David - 2 april 2013 19:07

Detta var i väldigt unga år. Jag hade varit hemma hos en kompis och sett den första Superman filmen för första gången. Jag kommer inte ihåg om jag såg klart den eller inte men jag minns att det var en scen i den filmen som satte djupa spår i mig för flera år framöver och det var scenen då Krypton förintades. När jag var liten så var min värsta mardröm att få vara med om jordens undergång. För det skulle verkligen innebära slutet av allt liv och att se Krypton förintas och att se Superman i samma skede skiljas från sina föräldrar, som är det värsta som kan hända ett litet barn, satte liv i denna mardrömen då jag fick se den visualiserad på film. Att se en hel planet och dess invånare förintas var något jag hade kunnat vart utan i några år till. Det hade vart annorlunda om det hade vart dåliga skådespelare som inte kunde spela ut rollen, som en ung Schwarzenegger liggandes på golvet och gapa: "Get to da choppaa" istället för att se en fenomenal Marion Brando stå och omfamna sin fru spelad av Susannah York när en hel värld runt dom faller samman illustrerat av jättebra, på den tiden, specialeffekter. 


 


Varför kunde inte specialeffekterna vara lika dåliga som i filmen Shark Attack 3: Megalodon, som har sämre specialeffekter än Superman trots att den kom ut 23 år senare. Då hade jag inte brytt mig lika mycket, då hade inte den scenen hemsökt mig som barn. Fast jag får väl vara tacksam idag antar jag. Idag blir jag istället fascinerad av de naturkrafter som krävs att förinta en hel planet. Ganska bisarrt men det får jag leva med. Sen  hade jag heller inte haft något att skriva om på bloggen en dag som denna då idé torka råder. Jag tänker länka till förintelsen av Krypton precis  under texten och som en liten bonus länkar jag till en scen från Shark Attack 3 där ni får bevittna hur väldigt fel det kan gå med specialeffekter även nu på 2000 talet.



Presentation

Kategorier

Läser just nu

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skapa flashcards